İHÜ Kütüphanesi Araştırma Destek Programının (ADP) amacı, öğrenci ve akademisyen düzeyinde araştırma ve yayın süreçlerine destek verilmesidir.
Program lisans ve lisansüstü öğrenciler ile akademisyenleri kapsamaktadır. ADP programı yerinde ve uzaktan uygulamalı araştırma ve eğitim etkinlikleri yöntemiyle yapılmaktadır.
Kütüphane, belirli konulardaki kaynakların izlenmesine, nadir kaynakların bulunmasına yardımcı olmakta ve araştırmaların hazırlanması için gereken desteği sunmaktadır. Kullanıcılara araştırma ve eğitim ihtiyaçları konusunda işbirliği yapma fırsatları sunuyoruz ve bu yöndeki talepleri öncelikli karşılıyoruz.
Araştırma ve Eğitim Desteği
- Keşif aracı kullanımı ve kampüs dışından bilgiye erişim.
- Ders ve özel okuma kaynaklarına erişim.
- Kütüphane kaynak ve hizmetlerinden yararlanma ve araştırma becerilerini geliştirme.
- Araştırma yöntem ve teknikleri konusunda danışmanlık.
- Kaynakça yönetim sistemlerinin kullanımı.
- Araştırma konusu belirleme ve etkili makale hazırlama teknikleri.
- Yayın için dergi seçim süreci.
- Araştırma sonuçlarının en iyi şekilde yayılması, dağıtımı ve atıf alma.
- İntihal sistemleri kullanımı.
Akademik Profil Oluşturma
Akademik ve kurumsal görünürlüğün artması, yayınların araştırmacılara daha kolay ulaşması ve atıf analizleri için akademik profil oluşturulmasına destek verilmektedir:
Araştırma Etki Metrikleri
Bibliyometri; alıntı yapılan dergi makalelerinin, kitapların, kitap bölümlerinin, konferans öğelerinin ve bazen de patentlerin alıntılanma sayısına dayanır. WoS, Scopus, TR-Dizin, Google Scholar ve SOBİAD gibi online analiz araçlarını kullanarak yayınlarınızın bibliyometrik analizlerini ve alanınızdaki araştırma trendlerini görebilirsiniz. Bu sistemlerde profil oluşturma atıf raporlarına ulaşmanıza yardımcı olabiliriz. Sorularınız, danışma veya randevu almak için library@ihu.edu.tr ile iletişime geçebilirsiniz.
Doküman Sağlama (ILL) Desteği
İHÜ Kütüphanesi'nde bulunmayan kaynakları ödünç almak için talepte bulunabilirsiniz. Diğer üniversite kütüphanelerinden ödünç talebine bulunmak için Kütüphane Hesabım bölümünden kitap, dergi makalesi ve koleksiyonumuzda olmayan diğer belge türlerini talep edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Doküman Sağlama (ILL) sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Akademik Teşvik Uygulaması
Akademik teşvik uygulaması, İHÜ mensuplarının (akademisyen, misafir akademisyen, öğrenci ve idari personel) yaptıkları akademik çalışmaların ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde, kitaplarda yayınlanmasını teşvik etmek üzere ödüllendirilmesini kapsar. Bu yönerge kapsamında yayın yapılması, başvuru sürecinin yürütülmesi gibi tüm konularda destek talebinde bulunabilirsiniz. Başvuru ve detaylı bilgi için Akademik Teşvik sayfamızı inceleyebilirsiniz.
- Elicit - The AI Research Assistant: Genişletilmiş dil modelleri sayesinde literatür taramasını hızlı bir şekilde yapmaya aracılık eder. Tüm akademik disiplinleri kapsayan Semantic Scholar derlemindeki 125 milyon akademik makaledeki aramaları ortaya çıkartır. Elicit'teki makalelerden veri çıkardığınızda varsa tam metni, yoksa özeti gösterecektir.
- Semantic Scholar: Araştırmacıların çalışmalarıyla alakalı bilimsel literatürü keşfetmelerine yardımcı olan yapay zeka destekli bir keşif aracıdır.
Araştırma Uygulama Araçları
Araştırmalara katkı sağlayabilecek çevrimiçi araçlar:
- Scholarly: Akademik makale özetleyici, önemli terimleri, iddiaları ve bulguları belirlemek üzere tasarlanmıştır.
- Zotero: Araştırma ve alıntı kaynaklarını toplamak ve yönetmek için tarayıcı eklentisi olarak kullanılan, açık kaynak ve özgür bir kaynakça yönetimi yazılımıdır.
- Paper Digest: Halüsinasyon olmadan bilimsel literatürü takip etme, arama, inceleme ve yeniden yazma platformudur.
- Open Knowledge Maps: Açık Bilgi Haritaları, araştırmacıların, öğrencilerin ve uygulayıcıların ilgili kaynakları hızlı bir şekilde tanımlamasını sağlayan yapay zeka tabanlı bir arama motorudur.
- Jamovi: Veri analizi ve istatistiksel testler gerçekleştirmeye yönelik ücretsiz ve açık kaynaklı bir bilgisayar programıdır.
- JASP: Amsterdam Üniversitesi tarafından desteklenen istatistiksel analiz için ücretsiz ve açık kaynaklı bir programdır.
- Voyant Tools: Metin analizi yapmak için açık kaynaklı, web tabanlı bir uygulamadır.
- DataCite Commons: Örneklerden görsellere, verilerden ön baskılara kadar araştırma çıktılarını ve kaynaklarını birbirine bağlayan meta verileri içermektedir.
- Fatcat: Fatcat, araştırma yayınlarının versiyonlu, kamuya açık bir kataloğudur: Dergi makaleleri, konferans tutanakları, ön baskılar, blog gönderileri vb.
- Connected Papers: Araştırmacıların ve uygulamalı bilim adamlarının kendi çalışma alanlarıyla ilgili makaleleri bulmalarına ve keşfetmelerine yardımcı olan benzersiz, görsel bir araçtır.
- Inciteful: Veri tabanı, hakemli dergilerdeki akademik makalelerin ve kitapların çoğunluğunu kapsamaktadır ve çalışmalar arası bağlantı grafikleri oluşturmaktadır.
- Litmaps: Makalelere yapılan alıntılar ve referanslar yoluyla en alakalı makaleler için bağlantı haritası oluşturmaktadır.
- Local Citation Network: OpenAlex (OA), Semantic Scholar (S2), OpenCitations (OC) ve Crossref (CR) meta verilerini kullanmaktadır. Bu doğrultuda akademik makaleler birbirlerinden alıntı yaparak bir alıntı ağı (grafik) oluşturmaktadır.
Koleksiyon Geliştirme
Kütüphane koleksiyonlarının gelişimi, çeşitliği ve güncel tutulması için desteğinize ihtiyaç duyuyoruz. İhtiyaç duyduğunuz halde kütüphanemizde olmayan yayınları Yayın Sipariş Formu aracılığı ile bize iletebilirsiniz. Talep edilen kaynakları mümkün olan en kısa sürede temin ederek talep sahibini bilgilendirmekteyiz.
Kütüphane Oryantasyonu
Bu hizmet kapsamında İbn Haldun Üniversitesi Kütüphanesi kaynak ve hizmetleri hakkında genel bilgiler sunulmaktadır. Bu etkinlikten İHÜ mensupları ve misafir kullanıcılar talep etmeleri halinde yararlanabilir.