İbn Haldun Üniversitesi tarafından yayımlanan dergilerin yönetim ve yayımlama süreçlerinde Open Journal Systems (OJS) kullanılmaktadır.
Günümüzde bilgi kaynaklarının elektronik ortamda yayımlanması, potansiyel kullanıcılara erişmek ve onların bilgi kaynaklarına kolayca erişmesini sağlamak bakımından çok önemlidir. Dergilerin elektronik ortamda yayımlanması için uluslararası kullanımı olan, açık erişim sistemlerinde dizinlemeye imkân veren yazılımlardan biri tercih edilmelidir. OJS bu alandaki en iyi yazılımlardan biridir.
OJS, gelişmiş iletişim seçeneklerini destekleyen bir dergi yönetim ve yayımlama sistemidir. Bilginin ücretsiz paylaşımına aracılık etmesi için geliştirilen bu sistem yalnızca dergi yayımlamakla kalmayıp, yayınların elektronik ortamda potansiyel kullanıcılara sunulmasına aracılık eder ve “açık erişim”i destekler.
OJS olabildiğince esnek bir dergi yönetim ve yayımlama sistemi kurulmasını sağlayan, İnternet aracılığı ile ücretsiz temin edilebilen, istenilen bir web sunucusuna veya kişisel bilgisayara kurulabilen bir sistemdir. Dergi yönetimi için harcanacak enerji ve zamanı azaltıp, daha kaliteli bir editöryal sürecin gerçekleştirilmesine imkân veren bir yapıdadır. Yazılım, dizin oluşturulmasına katkıda bulunan, uluslararası üst veri (metadata) standartlarını destekleyen, daha bilimsel ve kaliteli dergi yayımlamak için çoğunluğun aklıyla sürekli geliştirilen özelliklere sahiptir.
OJS, çevrimiçi dergi yayımcılığının tüm yönlerini içerir ve dergilerdeki iş akış süreçlerinin sanal ortamda yönetilmesine aracılık eder. Sistem, bir dergiye yazarın ilk taslak yazıyı göndermesinden, okuyucuya sunulmasına kadar geçen her sürecin ve sonrasının, oluşturulan İnternet sunucusu üzerinden yönetilmesine aracılık eder. Kısaca ifade etmek gerekirse, OJS, dergi yayımcılığı için sanal bir ofis ortamı sunar. Ayrıca dergi yöneticilerinin belirlenerek, kendilerine özgü işleri izlemelerini sağlar. Yazışmalara yardımcı olur ve okuyucularla iletişimi güçlendirir.