Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Hakkında

İbn Haldun Üniversitesi Kütüphanesi, geçmişin ve geleceğin harmanlandığı hibrit yapıda bir kütüphanedir. Kütüphane, araştırmacıların çalışmaları sırasında ihtiyaç duyacakları kaynaklara erişimlerini kolaylaştırmak için uluslararası standartlara göre kurulmuştur.

İbn Haldun Üniversitesi Kütüphanesi, geçmişin ve geleceğin harmanlandığı hibrit yapıda bir kütüphanedir. Kütüphane, araştırmacıların çalışmaları sırasında ihtiyaç duyacakları kaynaklara erişimlerini kolaylaştırmak için uluslararası standartlara göre kurulmuştur. Kütüphane, kullanıcıların araştırma ihtiyaçlarını karşılamak, toplumun araştırma ve mesleki ihtiyaçlarını desteklemek üzere; bireysel çalışma odaları, grup çalışma odaları, seminer salonu, e-kütüphane, kitap kafe, rahat oturma alanları gibi seçenekleri ile ideal bir çalışma ortamı sunmaktadır. Kütüphane basılı ve elektronik ortamda 350 milyondan fazla güvenilir basılı ve elektronik bilgi kaynağı koleksiyonlarına sahiptir.

Kütüphanenin ilham verici çalışma alanları ve yenilikçi hizmetleri, kullanıcıların akademik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Kütüphane, Türkçe, İngilizce ve Arapça eserlerden oluşan seçkin ve zengin koleksiyonlara sahiptir. Bu koleksiyonlar, farklı türlerde kitaplar, birincil kaynaklar ve referans kaynakları içerir.

Kütüphane, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu ve koleksiyonlarda bulunmayan kaynakları satın alma, abonelik, bağış, diğer kütüphanelerden ödünç alma gibi yollarla en kısa sürede ve mümkün olan en iyi erişim yollarıyla temin ederek kullanıcılarına sunmaktadır. Türkiye’deki tüm üniversite ve araştırma kütüphaneleri ile yaptığı anlaşmalar ile hem onların koleksiyonlarından yararlanır hem de ihtiyaç duyan araştırmacılar için koleksiyonlarını araştırmacıların erişimine sunar.

Kütüphanede; danışma, bilgiye erişim, ödünç verme, internet kullanımı, görsel-işitsel bilgi kaynaklarının kullanımı, elektronik veri tabanlarından yararlanma, kullanıcı eğitimi gibi her türlü kütüphane hizmeti profesyonel kütüphaneciler aracılığı ile verilmektedir. Kütüphane araştırmacıların bilgi kaynaklarından 7/24 yararlanması için bilgi kaynaklarını bu anlayışla hizmete sunmaktadır. Elektronik ortamdaki tüm kaynak ve hizmetlerimizden İbn Haldun Üniversitesi e-posta kullanıcı adı ve şifresi ile yararlanabilmektedir.

Kütüphane, kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda basılı, elektronik, görsel-işitsel her türlü bilgi kaynağını temin etmektedir. Basılı ortamdaki bilgi kaynakları açık raf sistemiyle hizmete sunulmaktadır. Elektronik ortamdaki bilgi kaynakları Kütüphane içindeki bilgisayarlar ve kullanıcıların kendi bilgisayarları aracılığıyla kullanılabildiği gibi uzaktan (kampüs dışı) erişim hizmeti yoluyla da kullanılabilmektedir.

Kütüphane Kataloğu, araştırmacıyı üniversitede bulunan basılı ve elektronik kaynaklarla buluşturmak üzere tasarlanmıştır. Kütüphane kataloğu, kütüphanedeki kitap, dergi, nadir eser gibi tüm kütüphane kaynaklarına ait bilgileri ve mevcut ise tam metinlerini içerir.

Keşif aracı, kütüphane kataloğu dahil abone olunan elektronik kaynaklarda tek ara yüzden arama yapmaya yarayan sistemdir. Kütüphane keşif aracı, kullanıcıları çevrimiçi olarak tüm kütüphane içeriğine erişmesini sağlayan herkese açık bir ara yüzdür. Tüm araştırmacılar Keşif aracı ile zaman ve mekândan bağımsız kütüphanenin katalog ve abonelik kapsamındaki veritabanlarına erişebilmektedir.

Kütüphaneciler, kütüphane hizmetlerini güncel bilgi teknolojisinin imkânları ile birleştirerek zengin bir bilgi ortamı oluşturmakta, bilgiye erişimi kolaylaştırmakta, öğrencinin, akademik personelin ve araştırmacıların etkileşimli kütüphane hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmasını sağlamaktadır. Öte yandan kütüphaneciler, araştırmacıların ihtiyacı olan kaynakları bulmak için önemli bir bilgi birikimine sahiptir.

Kütüphane hizmet ve imkânları tüm kullanıcıların gereksinimleri düşünülerek tasarlanmış, kütüphanenin fiziksel yapısı ve kütüphane hizmetleri engelli kullanıcılara uygun olarak planlanmıştır. Kütüphaneye ulaşım, kütüphane girişi, raf aralıkları, masalar ve diğer tüm kütüphane birimleri bedensel engelli kullanıcılara uygundur. Ayrıca Kütüphane web sayfası ile elektronik ortamdaki kaynaklar görme engellilerin yararlanabilmelerine imkân sağlayacak alt yapı ile düzenlenmektedir.

Standart kütüphane hizmetlerinin yanı sıra Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Akademik Profil Oluşturma ve Referans Yönetim Sistemleri konusunda düzenli eğitimlerle araştırmalara destek olunmaktadır. Ayrıca Kütüphane, İbn Haldun Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi ile Üniversite tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolamakta, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık etmekte, kaynakları uzun süreli saklamakta ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunmaktadır.

Kütüphane, kampüs girişinde, üç katlı müstakil bir binada hizmet vermektedir. Kütüphanenin giriş katı 7/24 hizmet verecek yaşam alanı şeklinde tasarlanmıştır. 2.488m2 ve 427 kişilik oturma kapasitesine sahip Kütüphanenin bazı özellikleri aşağıda özetlenmiştir:

 

Fiziki Özellikler

Özellik/Kapasite Kapasite/Hizmet
Kapalı Alan 2.488 m2
Oturma Kapasitesi 427 Kişi
Raf Kapasitesi 85.000 adet
Raf Uzunluğu 2.824 metre
Okuma Salonu Sayısı 4 adet (3 adet genel, 1 adet derin sessiz)
Grup Çalışma Odası 5 adet (1 adet 8,  2 adet 10, 2 adet 12 kişilik)
Seminer Salonu 1 adet (24 kişilik)
e-Kütüphane 1 adet (18 kişilik)
Kitap Kafe 1 adet (35 kişilik)
Internet Erişimi 18 adet kullanıcı bilgisayarı, kablosuz internet  erişimi
 Çalışan Sayısı Kütüphaneci – 5
 Çalışma Saatleri Hafta içi: 08.00 – 23.00 / Hafta Sonu: 10.00 – 17.00 / Kitap Kafe: 7/24
 Haftalık Hizmet Verdiği Süre 168 saat

 

Kütüphane Kaynak Sayısı

Kaynak Adı Kaynak Adedi
Basılı Kitap Sayısı (Satın Alınan ve Bağış) 46,753
Elektronik Kitap (Sahiplik) 951
Elektronik Kitap (Abone ve Açık Erişim) 75.146
DDA Koleksiyonu 1.351.000
Kütüphanedeki Toplam Kitap Sayısı 1.720.850
Elektronik Dergi Sayısı 71,283
Veri Tabanı Abonelik Sayısı 95 (18 Abone, 36 ULAKBİM, 41 Açık Erişim)
Veri Tabanları İçindeki Yayın Sayısı ~ 350 Milyon
İlişkili İçerikler