Yılda iki kere yayımlanan İbn Haldun Çalışmaları Dergisinin 9. cilt 1. Sayısı yayımlandı.
Derginin yeni sayısında, 7 makale yer aldı:
Rekabet Stratejileri ve Pazar Performansı: Girişimcilik Yöneliminin COVID-19 Döneminde Aracılık Rolü
Ayşegül Eryılmaz Kıralı, Songül Zehir, Reha Özder
Kovid-19 pandemisi sırasında işletmelerin rekabet stratejileri ve pazar performansı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular, işletmelerin pandemi dönemindeki rekabet stratejilerinin ve girişimcilik odaklılığının pazar performansına etkisini açıklamada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
İşgören Mutluluğu ile Duygusal Emek ve İş Performansı İlişkisi
Ceren Kösen, Hüseyin Arslan
İstanbul'daki perakende spor giyim sektöründe çalışan işgörenler üzerinde yapılan bu araştırma, iş yerinde mutluluğun, duygusal emek ve iş performansı arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Yapılan ankete dayalı araştırma sonuçları, iş yerindeki mutluluğun, duygusal emek ve iş performansı arasında aracı bir rol oynadığını göstermektedir
Mahmut Arslan, Selçuk Eren
Gazetecilik meslek etiğinin güven üzerindeki etkisini New York Times gazetesi üzerinden incelemektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve New York Times örnek olay çalışması olarak ele alınmıştır. Araştırmanın, geleneksel basından dijitale geçiş sürecinde yaşanan etik sorunlara karşı izlenebilecek yolların bulunmasına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Radikalleşme Araştırmalarında Temel Yaklaşımlar: Literatür Taraması
Halilibrahim Alegöz
Araştırma, radikalleşme kavramının küresel güvenlik çalışmalarında ve akademik araştırmalarda önemli bir yer edindiğini ve özellikle terör eylemleri sonrasında daha da dikkat çektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, sosyal bilim alanlarında radikalleşmeye yönelik artan ilgi ve bireylerin terörizmi benimsemeye doğru çekildiği süreçlerin incelendiği belirtilmektedir.
İntihar Üzerine Etimolojik ve Terminolojik Bir İnceleme
Nefise Ladikli, Itır Tarı Cömert
İntihar, hukuki, tıbbi, ekonomik, sosyal ve bireysel sonuçları olan bir halk sağlığı sorunudur. İntihar üzerine yapılan çalışmaların yanı sıra, intihar riskinin öngörülebilmesi ve kesin bir şekilde önlenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu çalışmalar için kuramsal altyapı ve tanımın anlaşılması gerekmektedir. Bu derleme, Türkçe ve İngilizce özelinde intihar sözcüğünün etimolojisi ile intihar olgusunu tanımlama ve sınıflandırma girişimlerini ele almaktadır.
Kendini Tanıma, Kültürel Kimlik ve Dış Saygıyı Birbirine Bağlayan Mekanizmaların Araştırılması: Teorik Bir Araştırma
Shafiu Alidu
Araştırma, bireylerin kendini tanıması, kültürel kimlik ve kazandığı dış saygı arasındaki karmaşık etkileşimi açıklayan kavramsal bir yapı oluşturmayı amaçlamaktadır. Bulgular, benzersiz kişisel kimliklerin kabul edilmesi ve takdir edilmesinin, kültürel çeşitliliğin teşvik edilmesinin ve kurumsal eşitsizliklerle yüzleşmenin önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, toplumlarımızdaki farklı kimliklere değer vermenin son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır.
19. ve 20. Yüzyıl İslam Düşünürlerinin Mucizelere Yaklaşımı
Abdüssamet Sarıkaya
Araştırmacılar, modernist İslam düşünürleri olan Abduh, Afgani, Reşid Rıza ve Seyyid Ahmed Han'ın, İslam inancı ile aydınlanmanın ürettiği değerler arasında doğrudan bir paralellik kurmaya çalıştıklarını ve modernist duruşlarının Kur'an yorumunu derinden etkilediğini belirtiyor. Bu duruş, geleneksel kültürde önemli olan konularda ciddi kırılmalar yaşanmasına neden olmuş ve mucizevi kıssalar da bu değişimden etkilenmiştir. Ayrıca, aydınlanma ile ortaya çıkan "doğal din" tasavvuruna benzer bir şekilde mucizelerin imkânı tartışılmıştır. Bu bağlamda, düşünürler modern bilimsel gelişmeleri yakından takip ederek mucizeleri bu çerçevede açıklama ihtiyacı içerisine girmişlerdir.
Dergi içeriği hakkında detaylı bilgi almak için https://journal.ihu.edu.tr internet adresini ziyaret edebilirsiniz.