Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Kütüphane Hakkında

Giriş
Eğitim-öğretim ve araştırma programlarını destekleyen İbn Haldun Üniversitesi Kütüphanesi, geçmişin ve geleceğin harmanlandığı hibrit yapıda bir kütüphanedir. Kütüphane; öğretim elemanları, öğrenciler, idari personel ve çevre halkının yanı sıra, Türkiye ve dünyadaki araştırmacılara bilgi ve belge hizmeti vermeyi amaçlamaktadır.

Kütüphanede; danışma, bilgiye erişim, ödünç verme, internet kullanımı, görsel-işitsel bilgi kaynaklarının kullanımı, elektronik kaynaklardan yararlanma, kullanıcı eğitimi gibi her türlü kütüphane hizmeti profesyonel kütüphaneciler aracılığı ile verilmektedir. Araştırmacıların bilgi kaynaklarından 7/24 yararlanması için bilgi kaynaklarını bu anlayışla hizmete sunmaktadır. Elektronik ortamdaki tüm kaynak ve hizmetlerimizden İbn Haldun Üniversitesi e-posta kullanıcı adı ve şifresi ile yararlanabilmektedir.

Kütüphane, kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda basılı, elektronik, görsel-işitsel her türlü bilgi kaynağını temin etmektedir. Basılı ortamdaki bilgi kaynakları açık raf sistemiyle hizmete sunulmaktadır. Elektronik ortamdaki bilgi kaynakları, kütüphane içindeki bilgisayarlar ve kullanıcıların kendi bilgisayarları aracılığıyla kullanılabildiği gibi uzaktan erişim yoluyla da kullanılabilmektedir.

Kütüphaneciler, kütüphane hizmetlerini güncel bilgi teknolojisinin imkânları ile birleştirerek zengin bir bilgi ortamı oluşturmakta, bilgiye erişimi kolaylaştırmakta, öğrencinin, akademik personelin ve araştırmacıların kütüphane hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmasını sağlamaktadır. Öte yandan kütüphaneciler, araştırmacıların ihtiyacı olan kaynakları bulmak için önemli bir bilgi birikimine sahiptir.

Kütüphanenin seçkin ve zengin koleksiyonları, ilham verici çalışma alanları ve yenilikçi hizmetleri, kullanıcıların akademik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktadır.

Mevcut kütüphane hizmetlerinin yanı sıra Kütüphane, İbn Haldun Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşiv Sistemi, Konferans Sistemi, Rezervasyon Sistemi, Akademik Profil Oluşturma ve Referans Yönetim Sistemi projeleri ile farkındalık yaratmaktadır.

Kütüphane web adresi: https://library.ihu.edu.tr

 

Vizyon ve Misyon
Vizyon
İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) Kütüphanesi, İHÜ kullanıcılarının akademik ve araştırma ihtiyaçlarını karşılamak, toplumun eğitimsel ve mesleki ihtiyaçlarını desteklemek üzere kütüphane hizmeti vermektedir.

Misyon
İHÜ Kütüphanesi, İHÜ mensuplarına, Türk toplumuna, yerli ve yabancı araştırmacılara kaliteli kütüphane hizmeti sunmaktadır. İHÜ Kütüphanesi basılı ve elektronik ortamda geniş bir kitap koleksiyonuna sahiptir. Kütüphane, İHÜ’de öğretimi yapılan her alandaki veri tabanına abone olmakta, araştırma yöntem ve teknikleri ile bilgi okuryazarlığı eğitimleri vermektedir.

Çalışma ve Hizmet Saatleri
Çalışma Saatleri

Kitap Kafe: 7/24 açık

Hafta İçi: 08.00 – 23.00

Hafta Sonu: 10.00 – 17.00

Hizmet Saatleri
İHÜ Kütüphane çalışma saatleri; yarıyıl, bahar yarıyılı ve yaz tatili öncesinde ilan edilir. Kütüphane, resmi tatillerde kapalıdır.
Uyarı: Kütüphane herkese açıktır. Misafir kullanıcılar, telefon ile randevu alarak kütüphaneden hakları çerçevesinde yararlanabilirler.

Kütüphaneden Yararlanma
İHÜ mensupları Kütüphane’nin doğal üyesidir. Kütüphanenin elektronik ortamda verdiği tüm hizmetler için İHÜ e-posta kullanıcı adı ve şifresi yeterlidir. Kütüphane kuralları ve kullanıcı hakları için https://library.ihu.edu.tr adresine bakılabilir.

Referans Hizmetleri
Uzman kütüphaneciler, kütüphane kataloğu ve keşif aracı kullanımı, kaynak arama, elektronik kaynaklara erişim, kampüs dışı kütüphane hizmetinden yararlanma ve diğer tüm kütüphane hizmetlerinden nasıl yararlanabilecekleri gibi soruları cevaplar.

Araştırma Yardımı
Bir araştırma için kaynak bulma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu konuda referans kütüphanecilerimize başvurabilirsiniz. Referans kütüphanecilerimiz, öğrenci, akademisyen ve araştırmacıların ihtiyaç duydukları kaynakları bulması için kullanıcılara yardımcı olur. Kullanıcılar Kütüphanedeki referans birimini ziyaret edebilir ve kütüphanecilerimizle görüşebilir.

Kütüphaneciye Sor
Kütüphaneciye sor hizmeti, kullanıcıların kütüphane web sitesindeki web form aracılığıyla bilgilendirme ve referans soruları göndermelerini sağlayan çevrimiçi bir referans hizmetidir.

Araştırma Rehberi
İHÜ Kütüphane Araştırma Rehberi, kütüphaneciler tarafından hazırlanmış olup, sürekli güncellenmektedir. Rehber, kütüphanede bulunan çeşitli konulardaki önemli kitap, dergi ve veri tabanlarını vurgulamak ve kullanımı konusunda yardımcı olma amacıyla hazırlanmaktadır ve araştırma için iyi bir başlangıç noktasıdır. Kullanıcılar https://library.ihu.edu.tr/ adresini ziyaret ederek araştırma rehberine erişebilirler.

Kampüs Dışı Erişim
Kampüs dışı hizmeti ile kütüphanedeki e-kaynaklara kampüs dışından erişmek çok kolay!

Mevcut İHÜ öğrencileri, öğretim üyeleri ve personeli, kütüphanenin erişime sunduğu tüm lisanslı e-kaynaklara ve kütüphane kataloğuna 7/24 erişebilmektedir. Elektronik kaynaklara https://offcampus.ihu.edu.tr adresi aracılığı ile hizmet veren kampüs dışı erişim sistemi aracılığı ile erişim sağlanmaktadır. Kullanıcılar, kampüs içinden herhangi bir engelle karşılaşmadan tüm kaynaklara erişebilir. Kampüs dışı erişim için İHÜ kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapmak yeterlidir.

Kampüs dışı erişim için yardıma ihtiyaç duyarsanız, 0212 692 0212/1143 – 1144 numaralı telefonlar aracılığı ile iletişime geçebilir veya library@ihu.edu.tr adresine yazabilirsiniz. 

Bilgi Okuryazarlığı
Kütüphane, kullanıcıların araştırma becerilerini geliştirmeleri için bilgi okuryazarlığı hizmeti vermektedir. Kullanıcıların karmaşık bilgi ortamlarında araştırma yaparken ihtiyaç duydukları becerileri kazanmalarına yardımcı olan kütüphane eğitim programları ve eğitim atölyeleri etkinlikleri yapmaktadır. Etkinlikler, kullanıcılara araştırma ve projeleri için kaynak bulmada gerekli becerileri kazandırmaya yardımcı olur. Bilgi okuryazarlığı aktiviteleri, e-kaynaklar, araştırma yöntemleri, editörlük, kurumsal arşiv oluşturma, makale yazma teknikleri, bibliyografya hazırlama teknikleri ve araştırmacı ihtiyaçlarına yönelik referans yönetim sistemleri konusunda bilgi paylaşımını da kapsamaktadır.

Çalışma Alanları
Kütüphanede farklı çalışma alanları bulunmaktadır. Kullanıcılara araştırmalarında yardımcı olmak, konforlu çalışma alanları sağlamak misyonunun bir parçası olarak kütüphanede, genel çalışma alanlarının yanı sıra farklı alanlar oluşturulmuştur.

Öğrenci ve akademisyenler, https://reservation.ihu.edu.tr/ adresi aracılığı ile bireysel çalışma odalarını, grup çalışma odalarını ve seminer salonunu rezerve ederek kullanabilirler. Ayrıca, kullanıcılar Ödünç Verme Birimini doğrudan ziyaret edip, İHÜ kartlarını göstererek müsait olan odanın anahtarlarını alabilir.

Çalışma alanları ve özellikleri:

Genel Okuma Salonu
Tüm kullanıcıların serbestçe yararlanabileceği alandır. Tüm alanlarda internet, her masada ışık ve elektrik prizi mevcuttur.

24 Saat Açık Okuma Salonu
Ergonomik olarak düzenlenmiş bu alanda bayram ve resmi tatiller dâhil süresiz ve sınırsız çalışabilirsiniz.

Derin Sessiz Çalışma Salonu
Bu alan bireysel çalışma ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır. Herkesin kullanımına açıktır. Masalar bölmelerle ayrılmıştır ve her masada elektrik prizi mevcuttur.

Bireysel Çalışma Odaları
Dört adet bireysel çalışma odası mevcuttur. Her odada bir çalışma masası, elektrik prizi ve masa lambası mevcuttur. Rezervasyon yapılarak kullanılabilir.

Grup Çalışma Odaları
Grup çalışma odaları 6 adet (1 adet 8, 3 adet 10, 2 adet 12 kişilik)’tir. Bu oda grup çalışmaları ve toplantı amacıyla kullanılmaktadır. Projeksiyon cihazı mevcuttur. Rezervasyon yapılarak kullanılabilir.

Seminer Salonu
Seminer Salonu 48 kişiliktir. Kullanımı akademik ve idari personelin eğitim ve toplantı gibi etkinlikleri ile sınırlıdır. Projeksiyon cihazı mevcuttur. Rezervasyon yapılarak kullanılabilir.

e-Kütüphane Salonu
e-Kütüphane salonunda 10 adet multimedya destekli bilgisayar mevcuttur. Bu bölümde araştırmalarınızı veya ödevlerinizi serbestçe yapabilir, film ve belgesel izleyebilir, müzik dinleyebilirsiniz. Ayrıca akademik personel bilgisayar uygulamalı eğitim etkinlikleri için e-kütüphane salonunu rezerve ederek kullanabilir.

Dinlenme Alanı
Dinlenme alanında rahat koltuklarda oturabilir, keyifli okumalar yapabilir, gazete ve dergileri inceleyebilir, müzik dinleyebilirsiniz.

Kütüphane Kataloğu
Kütüphane kataloğu, araştırmacıyı üniversitede bulunan kaynaklarla buluşturmak üzere tasarlanmıştır. Kütüphane kataloğu, kütüphanedeki kitapların detaylı kaydını, dergileri, yazmaları vb. içerir. İHÜ öğrencileri, akademisyenleri, personeli ile araştırmacılar kütüphane kataloğunda arama yapabilir.

Kütüphanede kitaplar Anglo Amerikan Kataloglama Kurallarına göre kataloglanmakta ve birinci düzey niteleme yapılmaktadır. Kaynakların sınıflaması için Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi (Library of Congress Classification System) kullanılmaktadır.

Kütüphane kataloğu; ödünç alınan yayınlar, süre uzatma, iade edilenler, kitap ayırtma, kitap önerisi formu, kütüphanelerarası kitap talep formu ve kütüphaneciye sor gibi farklı hizmetleri de içerir. Bu sayede araştırmacılar dünyanın neresinde olursa olsun kütüphane hizmetlerinden kesintisiz yararlanabilir.

Kütüphane kataloğu adresi: https://catalog.ihu.edu.tr/

Keşif Aracı
Keşif aracı, kütüphane kataloğu dâhil abone olunan elektronik kaynaklarda tek arayüzden arama yapmaya yarayan sistemdir.

İHÜ kütüphane keşif aracı, kullanıcıları çevrimiçi olarak tüm kütüphane içeriğine erişmesini sağlayan herkese açık bir arayüzdür.

Tüm araştırmacılar keşif aracı ile 7/24 kütüphanenin katalog ve abonelik kapsamındaki veritabanlarına erişebilmektedir.

Keşif aracı ile bir ara yüzden arama yaparak;

  • Veri Tabanlarına / Platform içeriklerine (EBSCO, ProQuest, Springer, Science Direct, vb.),
  • A-Z’ye veri tabanlarına,
  • A-Z’ye dergi listelerine,
  • Kampüs dışından içeriğe

erişim sağlayabilirsiniz.
Tüm erişim seçeneklerini kullanıcıya sunmak ve olası problemleri gidermek bizim için görevdir. Elektronik ortamdaki bilgi kaynakları (makaleler, dergiler, e-kitaplar vb.) erişimle ilgili herhangi bir sorun varsa veya sadece soru sormak isterseniz, bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Ödünç Alma ve Haklar
İHÜ mensupları (öğrenci, akademik ve idari personel ile dış kullanıcılar) kitap ve benzeri kaynak ile görsel-işitsel kaynakları hakları çerçevesinde ödünç alabilir veya kütüphane içinde kullanabilir. Kullanıcılar kitapları ödünç alabilir; ancak, özel koleksiyonların bir parçası olarak belirlenen nadir eserler, süreli yayınlar ve tezler yalnızca kütüphane içinde kullanılabilir veya belli koşullarda ödünç verilebilir.

Kitaplar ve diğer kütüphane kaynakları kullanıcı türüne bağlı olarak farklı sürelerle ödünç alınabilir. İHÜ kütüphane çeşitli kullanıcı türüne sahiptir. Her kullanıcı türü için kaynak sayısı ve ödünç alma süresi aşağıdaki çizelgede verilmiştir:

 Kullanıcı Türü  Kitap Sayısı  Ödünç Süresi  Yenileme Sayısı
 Lisans Öğrencisi 5 adet 15 gün 9 kez
 Yüksek Lisans Öğrencisi 7 adet 15 gün 9 kez
 Doktora Öğrencisi 10 adet 30 gün 9 kez
 Akademik Personel 15 adet 30 gün 9 kez
 İdari Personel 5 adet 15 gün 9 kez
 KAÖ* (İstanbul) 10 adet 15 gün 1 kez
 KAÖ* (İstanbul Dışı) 10 adet 21 gün 1 kez

* Kütüphanelerarası Ödünç

Uyarılar:

  • İHÜ mensupları kitap ve benzeri kaynaklar ile görsel-işitsel kaynakları ödünç alabilir veya kütüphane içinde kullanabilir. Ödünç alınan yayın başka bir kullanıcı tarafından istenmediği takdirde ilgili kaynak için uzatma yapılabilir.
  • Ders kaynakları koleksiyonunda bulunan kaynaklar elektronik katalogda “Ders Kaynakları” sözcüğü ile belirtilmiştir. Bu kaynaklar 3 saat süreyle ödünç verilir.
  • Ödünç / İade işlemlerinde kullanıcı üniversite kimlik kartını göstermekle yükümlüdür.
  • Ödünç alınan kütüphane kaynağı gününde iade edilmelidir.
  • Kullanıcılar uzatma işlemlerini internet üzerinden yapabilir.

 

Kütüphane Koleksiyonları
İHÜ Kütüphane, Türkçe, İngilizce ve Arapça eserlerden oluşan değerli koleksiyonlara sahiptir. Bu koleksiyonlar, farklı türlerde kitaplar, birincil kaynaklar ve referans çalışmaları içerir. Bu kaynaklar; ansiklopedi, biyografi, dizin, sözlük, atlas, konferans kitapları, tezler, süreli yayınlar, nadir eserler, özel koleksiyonlar ve günlük gazetelerden oluşur. Kütüphane, 60’ın üzerinde önemli elektronik veri tabanına erişim sağlar.

Genel Koleksiyon
Genel koleksiyon, kitap, elektronik kaynak ve diğer pek çok türde materyali içerir. Genel olarak, ders kitapları birden fazla satın alınmamaktadır. Tüm İHÜ öğrencileri, öğretim üyeleri ve araştırmacılarının araştırma ve öğretim ihtiyaçlarını en iyi şekilde destekleyecek kaynaklar temin edilmektedir.

Referans Koleksiyonu
Referans koleksiyonu, alanında önemli ansiklopedi, sözlük, dizin ve bibliyografik kaynaklardan oluşur. Referans kaynakları 3 saat süre ile ödünç verilir.

Süreli Yayınlar Koleksiyonu
Süreli Yayınlar koleksiyonu, Türkçe, İngilizce ve Arapça disiplinlerini kapsayan, bilimsel, eğitimsel ve kültürel dergilerden oluşmaktadır.

e-Kaynaklar Koleksiyonu
Kütüphane; sosyoloji, psikoloji, felsefe, tarih, ekonomi, edebiyat, işletme, gibi farklı disiplinleri kapsayan 550 milyondan fazla elektronik kaynağı (kitap, dergi, makale, video, vb.) içeren elektronik veri tabanlarına abonedir. Ağırlıklı olarak beşeri bilimleri kapsayan veri tabanlarının içeriğinde bilim ve teknoloji konularında da önemli sayıda içerik mevcuttur.

Tez Koleksiyonu
Tez koleksiyonunda, İHÜ’de yapılan Türkçe ve diğer dillerdeki basılı tezler bulunmaktadır. Koleksiyon, yüksek lisans ve doktora tezlerinden oluşur.

İbn Haldun Koleksiyonu
Bu koleksiyon, İbn Haldun tarafından yazılan ve İbn Haldun ile ilgili olarak yayımlanan Türkçe, İngilizce ve Arapça başta olmak üzere diğer dillerdeki eserlerden oluşur.

Nadir Eserler Koleksiyonu
Nadir Kitap Koleksiyonu, el yazmaları, ilk baskı eserler ve sınırlı sayıda bulunabilen eserlerden oluşur. Kullanıcılar bu eserlerden kütüphanecilerden yardım alarak yararlanabilir.

İHÜ Akademisyenleri Koleksiyonu
Bu koleksiyon İHÜ’de aktif görev yapan akademisyenlerin kitaplarından oluşur.

Ders Kaynakları Rehberi
Ders kaynakları koleksiyonu, öğretim üye ve görevlilerinin ders izlencelerindeki ana ve yardımcı kaynakların bulunduğu koleksiyondur. Derslerde okunması istenen basılı ve elektonik kaynaklar (ders kitapları, makale, kitap bölümü vb.) dersin kodu kodu ile eşleştirilerek burada himzete sunulur. Bu koleskiyondaki basılı kaynaklar ayrı bir bölümde tutulur ve farklı ödünç alma süreleri ile hizmete sunulur. Elektronik ortamdaki kaynaklar ise telifine göre erişime açılır.

Ders Kaynakları koleksiyonu 3 saat süreyle ödünç alınabilir. Sınırlı ödünç verme zamanı, tüm öğrencilerin bu bölümündeki kaynaklara erişebilmelerini sağlar. Ders Kaynakları koleksiyonundaki kaynaklar Kütüphane Kataloğundan öğretim görevlisi adı ya da ders kodu ile aranabilir.  Öğretim görevlilerinin dersler için belirledikleri ve okuma listelerinde bulunan e-kitap, makale, kitap bölümü gibi kaynaklara ise (telif hakları koşulları çerçevesinde) elektronik ortamda, 7/24 erişim sağlanabilir. Bu koleksiyona kampüs dışından üniversite tarafından sağlanan İHÜ e-Posta kullanıcı adı ve şifresi ile erişilir.

Ders Koleksiyonu, Danışma kısmında yer almaktadır.

Basitleştirilmiş Hikayeler Koleksiyonu
Bu koleksiyon Türkçe, İngilizce ve Arapça basitleştirilmiş hikaye ve öykü kitaplarından oluşur.

Görsel-İşitsel Koleksiyon
Görsel-İşitsel Koleksiyon, DVD, CD, belgesel filmler, yabancı dil öğretim materyallerinden oluşur. Bu koleksiyon içeriği e-Kütüphane kısmında kullanılabilir. 

Kütüphanelerarası Ödünç (ILL)
İHÜ Kütüphane, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu ve İHÜ Kütüphanesinde bulunmayan bilgi kaynaklarını en kısa sürede ve mümkün olan en iyi erişim yollarıyla kullanıcılarına sunmayı amaçlar. Kütüphanelerarası Ödünç hizmeti ile İHÜ Kütüphanesinde olmayan kaynakların başka kütüphanelerden temini ve başka kütüphanelerin İHÜ Kütüphanesinden talebi karşılanır. Kütüphanelerarası Ödünç hizmeti İHÜ akademisyenleri ve doktora öğrencileri ile sınırlıdır. Bu hizmet ile araştırmalar için gerekli olan ve İHÜ Kütüphanesinde bulunmayan materyaller (makale, kitap bölümü, kitap, rapor vb.) temin edilir. İstekler farklı kütüphanelerden ödünç alma yolu ile temin edilir. Kütüphanelerarası Ödünç talebi için kütüphane web sitesi üzerinden form doldurulmalıdır.

Kurumsal Akademik Arşiv
İHÜ Akademik Arşiv Sistemi’nde, üniversite mensuplarının, üniversitede çalıştıkları süre içinde gerçekleştirdikleri ve İHÜ tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak desteklenen tüm akademik çalışmalar arşivlenmektedir. Akademik Arşiv Sistemi, akademisyenlerin yayınları, araştırma materyalleri, öğretim materyalleri, ses ve video kayıtları, kitap bölümleri, raporlar, tezler ve konferans bildirilerinden oluşur.

İHÜ Akademik Arşivinin içeriği, telif hakkı koşullarına göre açık erişime sunulmaktadır.

Erişim Adresi: http://openaccess.ihu.edu.tr/

Kitap Önerisi
Kütüphane koleksiyonları, İHÜ mensuplarının istekleri ve uzman personelin seçimi doğrultusunda oluşturulur. Araştırma faaliyetlerinizde ihtiyaç duyduğunuz yayınları talep edebilirsiniz. Yayınların siparişi, koleksiyon geliştirme politikası çerçevesinde Kütüphane Yönetimi tarafından kararlaştırılır. Kullanıcılar kütüphane web sitesinde bulunan form aracılığı ile taleplerini iletebilir.

Öneriler
Kütüphane her türlü görüş ve öneriye açıktır. Görüş ve önerilerinizi library@ihu.edu.tr adresine yazabilir veya kütüphane girişindeki kutuya bırakabilirsiniz.

Etkinlikler
İHÜ Kütüphanesi çeşitli iç ve dış kültürel etkinliklere katılmaktadır. Aynı zamanda, öğretim üyelerini araştırma ve yayın faaliyetlerini desteklemek için araştırma yöntem ve teknikleri gibi konularda eğitim etkinlikleri ve atölye çalışmaları düzenlemektedir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Kütüphanede kitaplara nasıl ulaşabilirim?
Kütüphanemizde kullanılan “Açık Raf” ve “LC Sınıflama” sistemi ile kitaplara doğrudan ulaşabilirsiniz. Aradığınız yayın(lar)ın öncelikle kütüphanede olup olmadığını kütüphane kataloğundan kontrol etmeniz ve durumu hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. Kütüphane kataloğundan yer numarasını tespit ettiğiniz yayınları raftan alabilirsiniz. Bulamadığınız yayınlar için görevliden yardım isteyebilirsiniz.

Süreli yayınlardan nasıl yararlanabilirim?
Kütüphanemize gelen süreli yayınlar raflara alfabetik olarak sıralanmış ve yerleştirilmiştir. Aradığınız süreli yayının kütüphanemizde olup olmadığını öğrenmek ve mevcut sayıları hakkında bilgi edinmek için katalog tarama sayfasında arama yapabilirsiniz. Kütüphanede bulunan süreli yayınlara ve sayılarına ilişkin her türlü bilgiye keşif aracından ulaşabilirsiniz.

Kütüphaneden neleri ödünç alabilirim?
Ansiklopedi, el kitabı, atlas gibi danışma kaynakları, süreli yayınlar, basılı olmayan tezler ile mevcudu tükenmiş nadir eserler dışındaki bilgi kaynaklarını ödünç alabilirsiniz.

Ödünç aldığım yayınları nasıl izleyebilirim?
Ödünç aldığınız yayın(lar)ın bilgisine “Kütüphane Hesabım” bağlantısını kullanarak sisteme giriş yaptıktan erişebilir ve ödünç süresini uzatabilirsiniz.

Aradığım kitap ödünç alınmış, ne yapmalıyım?
Aradığınız kitap ödünç alınmış ise ayırtma yapabilirsiniz. Bu işleminin gerçekleştirilebilmesi için sisteme “Kütüphane Hesabım” bağlantısını kullanarak giriş yapmanız gerekmektedir. Üye girişinden sonra yapılan arama sonucunda ayırtma yapmak istediğiniz kaydın detay bilgisini üstünde yer alan “Ayırt” bağlantısını tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz. Kitap iade edildiğinde tarafınıza e-posta gönderilir ve ayrılan kaynak sizin için 2 gün kütüphanenin ödünç verme bölümünde bekletilir.

Ayırttığım kitabı iptal edebilir miyim?
Evet. “Kütüphane Hesabım” bağlantısı aracılığıyla sisteme giriş yaptıktan sonra "Ayırttıklarım" başlığı altındaki yayının solunda bulunan kırmızı ikona tıklayarak iptal edebilirsiniz.

Fotokopi çektirebilir miyim?
Evet. Kütüphane kaynaklarından telif hakları çerçevesinde fotokopi çektirebilirsiniz.

Kütüphaneden ödünç aldığım bir yayını kaybedersem ne yapabilirim?
Ödünç aldığınız yayını bulamıyorsanız zaman kaybetmeden kütüphaneye haber veriniz. Bu durumda yayının yenisini satın almakla veya kütüphane tarafından belirlenen bedelini vermekle yükümlüsünüz.

Kütüphaneye alınması için yayın önerisinde bulunabilir miyim?
Üniversitedeki bölümler ve birimler kütüphanede bulunmasını istediği yayınların temin edilmesini isteyerek koleksiyonun gelişmesine katkıda bulunabilirler. Sipariş için “Kütüphane Hesabım” aracılığıyla oturum açtıktan sonra “Eser İstek” formunu doldurabilir ve ilgili yayın(lar)ın üniversitemizin satın alma usulleri çerçevesinde temin edilmesini isteyebilirsiniz.

Kurallar
Kütüphane hizmetlerinden yararlanırken kullanıcılarımızın dikkat etmesi gereken bazı hususlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Raflarda bulamadığınız kaynaklar için kütüphaneciden yardım isteyiniz.
  • Kütüphaneden çıkarken almak istediğiniz kaynakları ödünç verme birimindeki kütüphanecilerden ödünç alınız.
  • Kütüphaneden çıkarken gerek duyulması halinde çantanız görevli tarafından kontrol edilebilir.
  • Kütüphanedeki kaynaklar elektronik olarak korunmaktadır. Alarm çalması durumunda ilgili kişinin çantasına bakılabilir.
  • Kütüphaneden kaynakları izinsiz alan veya zarar veren kullanıcılar disiplin kuruluna sevk edilerek haklarında yasal işlem yapılır.
  • Ayrılan veya mezun olanlar Kütüphane ile ilişkisi olmadığını gösteren belge almakla yükümlüdürler.
  • Kütüphane tarafından e-posta ve diğer yollarla yapılan uyarıya rağmen ödünç aldığı kaynağı iade etmeyen kullanıcıların hesabı askıya alınır.
  • Kütüphane kaynaklarından çekilecek fotokopiler telif hakları doğrultusunda olmalıdır ve bunun sorumluluğu kullanıcıya aittir.
  • Kitapları kullandıktan sonra raflara yerleştirmeyiniz.
  • Kütüphane içinde telefon görüşmesi yapmayınız ve telefonunuzu sessiz pozisyonda tutunuz.
  • Kütüphanede sadece ağzı kapalı şişe ile su getirilebilir. Yiyecek ve diğer içecekleri kitapların ve sizlerin sağlığı açısından dışarıda veya size gösterilen yerde tüketiniz.
  • Kütüphanede -elektronik sigara dâhil- sigara içilmez.
  • Kütüphanede yüksek sesle konuşulmaz ve gürültü yapılmaz.
  • Ödünç alınan bilgi kaynağının kaybedilmesi veya zarara uğratılması durumunda kaybeden tarafından piyasadan yenisi temin edilir veya Kütüphane tarafından belirlenen bedeli alınır. Ayrıca kaybedilen veya yenisi alınan kaynaklar için Kütüphane tarafından her yıl belirlenen bilgi kaynağı kayıt işlem bedeli, kaynağın fiyatına eklenir.

 

İletişim
Okuyucu Hizmetleri
0212 692 0212 / 1143 - 1144
library@ihu.edu.tr

Sağlama ve Koleksiyon Geliştirme
0212 692 0212 / 1141
library@ihu.edu.tr

e-Kaynaklar
0212 692 0212 / 1246
library@ihu.edu.tr