Loading, please wait.

Ebussuud Tefsirinin 441 Yıllık El Yazması Kütüphaneye Bağışlandı

13.11.2019
Ebussuud Tefsirinin 441 Yıllık El Yazması Kütüphaneye Bağışlandı

İbn Haldun Üniversitesi Kütüphanesi Nadir Eserler Koleksiyonu, bağışlanan kıymetli eserlerle giderek zenginleşiyor. Binlerce yıllık kültürel mirasımızın en önemli bileşenlerinden biri olan birçok yazma ve nadir esere ev sahipliği yapan Koleksiyon’a bağışlanan son eser, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin “İrşâdü’l-akli’s-selim ila mezâya’l-Kitabi’l-Kerim” adlı iki ciltlik tefsirinin ilk cildinin el yazması bir nüshası oldu. Hicri Recep 986 yılında istinsah edilen eser 570 Varaktan oluşuyor ve her sayfada 33 satır yer alıyor. Ayrıca bazı sayfa kenarlarında eserin mukabeleli olduğu görülüyor.

Halen Amerika’da yaşayan Petrol Mühendisi Ali İhsan Tangören Beyefendi tarafından Üniversitemize bağışlanan eser, Ankaralı meşhur âlimlerden merhum Hacı Hilmi Tolluoğlu’ndan Tangören’e intikal etmiş. Söz konusu bağışa vesile olan İslami İlimler Fakültesi öğretim üyelerimizden Dr. Yaşar Çolak, Açık Medeniyet Gazetesi’nin Mayıs 2019 tarihli sayısında yer alan “Bu Bir Kitap ve Tarih Sevgisi Hikayesi” başlıklı yazısında Ali İhsan Tangören’i ve uhdesinde bulunan Tolluoğlu Koleksiyonu ile diğer yazma eserlerin ilginç hikâyesini anlatmıştı. (Yazıyı okumak için tıklayınız.)

Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, Eseri Ali İhsan Tangören’den Teslim Aldı

Tefsirin teslimi, 24 Eylül Salı günü Süleymaniye Yerleşkemizde bulunan ve şeyhülislamlık vazifesini yürüttüğü sırada Ebussuud Efendi’nin Süleymaniye Külliyesi’nde makam odası olarak kullandığı Ebussuud Efendi Köşkü’nde gerçekleştirildi. Törende Ali İhsan Tangören ve Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk’ün yanı sıra, Dr. Öğretim Üyesi Yaşar Çolak, Prof. Dr. Hasan Kaplan, Dr. Öğretim Üyesi İhsan Kahveci ve Kütüphane Daire Başkanı Sönmez Çelik de hazır bulundu. El yazması tefsiri Ali İhsan Tangören’den teslim alan Prof. Dr. Recep Şentürk, bağıştan duyduğu memnuniyeti dile getirerek bağışçı Ali İhsan Tangören’e teşekkür etti. Ebussud Efendi Tefsiri’nin tahkikli neşrinin Üniversitemiz tarafından yakın bir zamanda gerçekleştirileceğini dile getiren Prof. Şentürk, eserin Arapça, İngilizce ve Türkçe yayınlanacağını belirtti.

Bağış teslim töreninin gerçekleştirildiği Süleymaniye Yerleşkemizde sürdürülen ilmî faaliyetlerden de bahseden Prof. Şentürk, kapanışının ardından ancak yüz yıl sonra külliye bünyesindeki medreselerin aslî vazifesine uygun olarak kullanılmaya başlandığını, bunun, medreselerin İbn Haldun Üniversitesi’ne tahsisiyle mümkün olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Recep Şentürk ayrıca Süleymaniye Yerleşkemizde Şeyhülislam Ebussuud Efendi, Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan’ın hem kendi eserlerinin hem de haklarında dünya dillerinde yazılmış eserlerin yer alacağı bir kütüphane kurulacağını da hatırlattı.

2 Ciltlik Yazma Eserin İkinci Cildinin Nerede Olduğu Bilinmiyor

İbn Haldun Üniversitesi Kütüphanesi’ne bağışlanan el yazması eser, Ebussuud Efendi’nin vefatından dört sene sonra, Hicri takvime göre Recep 986’da istinsah edilmiş. Tam adı “İrşâdü’l-akli’s-selim ila mezâya’l-Kitabi’l-Kerim” olan ve iki cilt halinde yazılan eserin ilk cildi Kütüphanemize bağışlanmış olup, ikinci cildinin nerede olduğu halen bilinmiyor. Osmanlı cilt sanatının nadide bir uygulamasının da görülebileceği ve oldukça iyi durumdaki 441 yıllık eserin bir restorasyon geçirdiği anlaşılıyor.

Yeni Şafak gazetesinde yayınlanan konuyla ilgili habere ulaşmak için tıklayınız.

Photos